12 Ağustos 2016 Cuma

İSMİMDEKİ HARFLER... TOPLASAN ALFABE EDER...

Aslında genel olarak oğlumla etkinlik yaparken daha çok genel bilgiler ve yetenekler üzerinde yoğunlaşmayı tercih ediyorum. İlkokula başladığında heyecanla öğreneceği bilgileri şimdiden ekstra bir çaba ile öğretmeye pek olumlu bakmıyorum.

Bunların başında Alfabe geliyor. Oğlum henüz 2 yaşındayken Alfabeyi tanımaya başlamıştı. Annenin A'si, Babanin B'si... kıvamında öğrenmişti. Şimdi yaş 5 oldu ve 3 hafta sonra yarı zamanlı anaokuluna başlayacak. Etrafımızdaki benzer yaş grubundaki çocuklardan da takip ettiğimiz kadarı ile en azından şu yaş grubundan adını yazması ve okuyamasa bile adını tanıyor olması bekleniyor.

Doğrudur tabii... Benim zamanımda da böyleydi. Anaokuluna giderken biz de adımızı ve soyadımızı yazmayı öğrenmiştik. Tamam ama malum benim oğlum için durum bu kadar kolay değil. Ad, soyad toplam 21 harf. Alfabenin 29 harfinden 14'ü zaten Hüseyin Emir'in adı-soyadında var. Yani çocuğum adını-soyadını yazsa Alfabe cepte...

Biz de cok basit ve eğlenceli bir etkinlik hazırladık. Amaç; çocuğun ismindeki haflerin ve harflerin sırasının farkına varmasını sağlamak.

MALZEMELER:
Karton
Keceli kalem
Sticker notluk


Çocuğun ismini sevdigi renkte bir kartona yazıyoruz. Sonrasında not stickerlari ile ismine ait harfleri hazırlıyoruz. Bir kaç farklı harf daha ekleyerek seviyeyi arttırmak da mümkün.
Çocuğunuzla harfler ve ismi üzerine yapacağınız kısa bir sohbet sonrası harfleri dağınık şekilde kartonun etrafına yapıştırıyoruz. Sıra ile isminde bulunan harfleri alttaki bölüme  yapıştırarak eşleştirme yapmasını istiyoruz.

Bir iki kere oynayıp çocuğun da kendine güvenmesi sağlandıktan sonra seviyeyi yine biraz arttırıyoruz.

Bu sefer harfleri dağıttıktan sonra kartonun üzerine yazılı isimdeki harflerden birkaçını saklıyoruz ve çocugumuzun eksik harfleri kendisinin hatirlamasini ve eklemesini bekliyoruz. 

Son seviyede ise boş bir duvar ya da kapının üzerine dağınık yapıştırdığımız harflerin tümünu dogru sıra ile yapıştırmasını istiyoruz.

Bu etkinlik Beyza (2 yaş) için sayılar ve şekiller olarak hazırlandi. Temel kavramları öğretirken işe yaradığını gördüğüm eğlenceli bir etkinlik tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder