17 Ağustos 2016 Çarşamba

Yazan ve Resimleyen: H.EMIR YAVUZDEMIR

Geçenlerde H.Emir okumak için yeni bir kitap istedi benden. Esasen her hafta en az 10 kitap değiş tokuşu yapıyoruz çocuk kütüphanesinden. Bazı haftalar kitaplari çok hızlı tüketebiliyoruz ya da ruh haline göre yenilik arayışına girebiliyoruz.

Birkaç öneriden sonra baktık çözüm bulamıyoruz; "Oğlum, kendin bir hikaye düşle ve çiz istersen, böylece kendi kitabını da yazmış ve resimlemiş olursun" dedim.

Sanki hep bu anı bekliyor gibi birden "tamam, ben ne yapacağımı biliyorum" diyerek yerinden fırladı.
5 yaşındaki oğlumun Ninja Kaplumbağalar ile tanışması çok nostaljiktir. Babasının çocukluk dönemlerinden bugüne sakladığı ninja kaplumbağa oyuncağı çok ilgisini çekmişti. Her ne kadar çizgi filmlerini ya da filmini izlemese de bir gönül bağı kurdu ninjalarla. Nerde nasıl yaşadıkları, kimlerle neden savaştıkları hakkında bilgisi ise bizim anlattıklarımız ışığında kendi hayalgücünün yönlendirmesinin ürünlerinden ibaret.

Kafasında düşlediği hikaye için ana karakter olarak Ninja kaplumbağaları seçti.

Hikayenin tümünü yazının sonundaki linke tıklayarak bizzat yazarının anlatımı ile dinleyebilirsiniz. Ancak hikayenin ana konusuna dair bilgi vermeden geçmek istemiyorum. Konu ninja kaplumbağaların evindeki kitaplıktan aniden düşen bir kitap ile ilgili.

Böyle bir hikayeyi başka hiç bir yerde bulamazsınız. 4-5 yaş arası çocuklarla yapması hem çok keyifli hem de çok yönlü fayda sağlayan bir etkinlik (esasen etkinlikten birkaç seviye daha kompleks bir çalışma demek daha doğru olur).

H.Emir henüz yazmayı bilmediği için hayalindeki her sahneyi elinden gelen en ince ayrıntısı ile resimlemis. Tahmin edersiniz ki bir kaç saat ya da tek bir günde bitmesi pek mümkün değildi ve yaklaşık 3-4 güne yayıldı calışması. Onun heyecanını takip etmek ve bir sonraki sayfada olacakları beklemek gerçekten çok keyifliydi. Her sayfa sonunda hikayesini baştan sona kardeşine okudu. Artık Beyza da işin içindeydi. Bu aktivitenin yararlarina dair birkaç kelam daha ettikten sonra artık hikaye ile başbaşa bırakacağım sizi...


HAYALİNDEKİ KİTABI YAZ ÇALIŞMASI

1. Çocuğu düşünmeye, her bir ayrıntısı ile düşlemeye ve özbilgilerinden yola çıkarak üretmeye yönlendirir.

2. Çocukların erken yaşta giriş-gelişme-sonuç kurgusu üzerinde kafa yormasını sağlar ki bu neden-sonuç ilişkisinin bir üst seviyesidir. Bir konu seçip başlamak ne kadar önemli ise o konuyu toplayarak bir sonuca varmak da en az o kadar önemli ve beceri isteyen bir iştir.

3. Özgün bir konu bulabilmek icin gözlem yapmaya ve çevresine farklı bir açıdan bakmasını teşvik eder.

4. Çocuklara, Kitapları ve Kitap Okumayı sevdirir. Cünkü çocuk kendini de bu dünyanın içinde hatta bu dünyanın bir parcası olarak değerlendirecektir.

5. Serbest resim calışmalarından ayrı olarak ard arda gelen olay döngüsünü kurgulayacağından her bir sayfanın konusunu ve görselini seçmek ilk etapta zor gibi görünse de hikaye ilerledikçe çocuklara heyecan verecektir.

6. 5 yaş çocukları resim çizerken artık vücudun bölümlerini daha ayrıntılı çizmeye başlarlar. Çöp adam çizimleri yerini iki paralel çizgi ile kol bacak, daha belirgin gövde ve ayrıntılı yüz ve ifadeler çizimine bırakır. Bununla birlikte ana karakterin bulunduğu çevre tasvirleri de yine bu yaş grubunda önem kazanır. 5 yaşındaki çcuğunuz hiç dikkatinizi cekmeyen ya da aklımıza gelmeyen ayrıntıları gözlemler ve itina ile görseller. Hatta zaman zaman resimlerdeki en çok zamanı ufak bir ayrıntı için harcayabilirler. Kendi kitabını hazırlama çalışması, bu dönem çocuklarının yeteneklerini uygulamaya dökebilecekleri cok ideal bir calışmadır.

7. Hikayenin konusu, çizimlerdeki ayrıntılar, anlatımdaki vurgular gibi konular; çocuğunuzun ilgi alanları ve son dönemdeki ruh haline ilişkin bilgilere ulaşmanin en pratik yoludur.

8. Son olarak, hikaye tamamlandıktan sonra çocuğunuzun ağzından hikayeyi dinlemek ve resimlerdeki ayrıntıları heyecanla anlatırken onu izlemek sizin için çok keyifli ve gurur verici olurken çocugunuz ile geçireceğiniz bu pasif ve aktif zamanlar onun içinde çok değerli olacaktır.

Hikayenin Adi:

BUGÜN 
NİNJA KAPLUMBAĞALARA
NELER OLUYOR?

Yazan ve Resimleyen:

HÜSEYİN EMİR YAVUZDEMİR



Not: Çocuklarınızla birlikte izledikten sonra yorumlarinizi bekliyoruz 😍😍😍





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder