24 Kasım 2015 Salı

PROJELER-1: KITAPLIK

(Huseyin Emir 4 yasinda ve Beyza 18 aylik)

KİTAPLIK PROJESİ

Aslında uzun zamandır aklımda olan bir etkinlikti. Fakat, ne zaman ve nasıl yapmam gerektiğine karar veremiyordum. 

Böyle büyük ve kalıcı etkinlikter için birkaç tavsiye vererek başlayayım:

Aklımızda olan projeyi bu yaşlarda çocuklara anlatmak ve aynı anda onların gözünde canlanmasını beklemek çoğu zaman boş bir beklenti olabilir. Bu nedenle; onlarında yapacağı işe inanmasını sağlamak için -ki bu çocuklarda heyecan ve sabırı sağlamak için çok önemli- birkaç gün önceden projenizden ufak ufak bahsetmeye başlayın. Hani reklam yaparcasına. "Biliyor musun oğlum yakında seninle çok güzel bir kitaplık yapmayı planlıyorum. Kim bilir nasıl güzel birşey yaparız " gibi cümleler kurarak onun da meraklanmasını sağlayabilirsiniz.

Bir sonraki aşama proje için gerekli malzemelerin birlikte itina ile seçilmesi. Böylece çocuğunuz rengarenk bir dünyada kendi zevkine uygun malzemeleri seçerken yapılacak etkinkiği de benimsemeye başlar. 

Örneğin biz bugün yapacagımız kitaplığın dışını mevsime uygun bir tema olan kardan adam ile kaplamak istedik. Buna uygun malzemeler aldık. Bunun yanında bir de kardan adam hikayesi alarak planladığımız kitaplığımız için hediye de seçmiş olduk. 

Temayı seçerkense yavaş yavaş kar yağışının başlamasını ve dışarıda yapılan aktivitelerin kapalı alanlara kaymasını -ki bu nokta da en yararlı aktivitelerden biri olan kitap okumak giriyor devreye- dikkate aldık. Galiba kışın insan daha cok kitaba sarılır diye düşündük.

Tüm malzemeler hazır olduğunda çocuklarla oturup bir akım şeması hazırladık. Soru-cevap şeklinde devam eden ve ara ara boyama ile kesilen bu şemayi cok sevdiler.


Proje şemamızda sorunları yazdık. Neden bu sorunlarla karsılaştığımıza dair yanıtlat aradık. Çözüm yollarını tartıştık. Daha sonra özele inerek biz neler yapabiliriz? diye düşündük ve en sonunda somut bir hayal üzerinden gidip istediğimiz ürünün resmini çizip hayallerimizi daha elle tutulur hale getirdik. 
Artık hepimiz nasıl birsey yapacağımız hakkında daha net bilgi sahibiydik. Sıradaki görev evdeki tüm dağılmış kitapları bulmak ve gruplamaktı. Tüm kitaplar söz konusu olunca hem grupladık, hem okuduk, hem yıpranmış olanları onardık...

Sonra herkesin yaşına gore is bölümü yapıp prima bebek bezi kolilerinden 3 raflı cok güzel bir kitaplık yaptık. Kitaplığımızı bugün aldığımız kap ile kapladık. Bittiğinde her yer dağılmış ve biz de yorulmuştuk ama özellikle oğlumun yüzündeki gurur ifadesi ve ikisinin mutlulukları herseye değerdi.

Heyecanla kitaplığımıza yer aradık. Önce kitaplığı yerine koyduk ve sonra oğlum büyük bir heyecanla kendi istediği düzen ile kitaplarını kitaplığa yerleştirdi. 
Bu ayın konusu kardan adam kitabımızı ve daha önce yapmış olduğumuz fanusu da kitaplığımızın üzerine koyduk. Sonuç cok mutluluk vericiydi.



2 yorum:

  1. bayildim ellerinize saglik ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy canim benimm cok sevindim begenmene de yorum yapmana da... ❤💙💚💛💜

      Sil